Kozijnen met houtrot, vervangen of repareren?

In ene kunt u het niet langer negeren, de houten kozijnen van uw woning of bedrijfspand blijken aangetast. Houtrot. Bah. Erg flauw om te concluderen dat dat erg rot is, maar vervelend is het zeker. En het wordt nog veel vervelender wanneer er niet spoedig iets aan wordt gedaan…

Houtrot ontstaat door vocht in het hout. Vocht in het hout herkent u als volgt: plekken zijn zacht, poreus u kunt er als het ware in drukken en het verf laat los. Door met een stompe riem in het hout te prikken, kunt u gemakkelijk controleren of de kozijnen houtrot hebben. Is het hout zacht en brokkelt het af? Dan is het zo klaar als een klontje, dan is er houtrot en dienen er stappen te worden genomen. Gelukkig kunnen wij dit euvel vaak gemakkelijk repareren. Voorwaarde is wel dat het aangetaste gedeelte niet groter is dan ongeveer twaalf centimeter. Dan moet er echt een gedeelte van het kozijn vervangen worden. Wanneer er meerdere plekken aangetast zijn en de kozijnen al wat ouder zijn, is het vervangen van de kozijnen, sowieso verstandiger om te doen. Laat deze kozijnen vervolgens direct uitrusten met HR+++ glas (Triple glas). Dat scheelt enorm in de stookkosten!

Houtrot kan voor een groot gedeelte voorkomen worden door het schilderwerk van de kozijnen goed te onderhouden. Het is vrij normaal om houten kozijnen om de vijf à tien jaar van een gloednieuwe laag verf te voorzien. Uiteraard vertellen wij u er graag meer over dit onderwerp.