Houtrot herkennen en verhelpen

De zomer is een goede periode om te checken hoe de kozijnen erbij hangen. Zijn ze intact of zijn er sporen van houtrot? Het Nederlandse klimaat is niet bevorderlijk voor de conditie van houten kozijnen. Houtrot hoeft geen probleem te worden, mits het tijdig wordt verholpen.

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij woningen en bedrijfspanden. Hout en vocht zorgen samen voor schimmels en die de vader en moeder van houtrot. Het klinkt nu bijna romantisch, maar het is natuurlijk hartstikke naar om te zien en wanneer het niet wordt aangepakt, kan er zelfs onherstelbare schade ontstaan.

Houtrot herkennen

Vocht in het hout herkent u als volgt: plekken zijn zacht, poreus u kunt er als het ware in drukken en het verf laat los. Door met een stompe riem in het hout te prikken, kunt u gemakkelijk controleren of de kozijnen houtrot hebben. Is het hout zacht en brokkelt het af? Dan is het zo klaar als een klontje, dan is er houtrot en dienen er stappen te worden genomen. U kunt hiervoor een beroep op ons doen. Voorwaarde is wel dat het aangetaste gedeelte niet groter is dan ongeveer twaalf centimeter. Want als dat zo is, dient er een gedeelte van het kozijn te worden vervangen. Wanneer meerdere plekken aangetast zijn, is het vervangen van de kozijnen, sowieso verstandiger om te doen.